De dagen zijn korter en het klimaat guurder. Een lekker lange rit van een paar uur zoals in de zomer is niet meer zo aangenaam. Dus tot ziens lekkere rustige koffie rondjes!
Dat geeft mooi de tijd voor korte stukjes intensief op de mountainbike of binnen op de indoor trainer. Lekker kort en toch vermoeiend. Maar is dat wel wijs om dan nu de hele winter alleen kort en intensief te doen?
Korte en intensieve trainingen, ook wel HIIT (High Intensity Interval Training) genoemd, zijn ideaal om in minimale tijd een impuls te geven aan je conditie.
Denk aan sessies van 45-60 minuten met daarin blokjes van bijvoorbeeld 1 minuut op 80% van je 20 minuten max vermogen en dan 30 seconde op of boven je 20 minuten max vermogen.
In theorie kan je met deze trainingen een top condities opbouwen gedurende de wintermaanden in relatief weinig tijd. Maar ben je dan ook echt fit voor het seizoen als het lente wordt? Dat bevalt te betwijfelen want de ene conditie is de andere niet.
Je duurvermogen train je echt goed door ook lange duurtrainingen te doen. Niet voor niks dat de profwielrenners veel lange trainingen doen van 6 uur op echt een laag tempo. Deze trainingen zijn belangrijk om je spieren ook op een rustige manier te laten ‘groeien’. Ze worden beter doorbloed en krijgen meer vermogen om zich lang in te spannen. Plus is het positief voor je herstel vermogen in en tussen trainingen in. Lange rustige trainingen van meerdere uren hebben dus zeker zin! Hoeft natuurlijk niet meteen 6 uur als de profs maar zo rond de 3 uur rustige trappen is zeker goed. Kan op Zwift maar buiten is vaak niet lekkerder.
Maar wat moet je dan dus doen in deze winter? In het kader typische polder(fiets) oplossingen is het belangrijke om beide type trainingen te blijven doen. Pak de HIIT lekker om efficiënt te trainen en je conditie een impuls te geven maar pak ook minstens eens in de 10 dagen een goede duur training. Heerlijk voor die zonnige herfst en winterdagen die er dan wel tussen zitten.
Bronnen: