Voor veel racefietsers is het momenteel anders om de wielersport te beoefenen dan normaal. Ritten zoals die van HR Paceline zijn afgeblazen en zelfs in groepen fietsen is ongewenst.
In sommige landen wordt het buiten fietsen helemaal in de ban gedaan. Hoe kan je dan toch fit en fris blijven met de racefiets?
Vanuit HR Paceline een aantal suggesties om binnen te trainen. Al dan niet met online platform. Zeker met oog op onze Zwift rit van 3 april aanstaande!
Zwift De meest bekende en gebruikte online fietsapp van dit moment is Zwift. Deze applicatie bied je een legio aan mogelijkheden om binnen te fietsen. Je kan vrije ritten maken door de werelden van Zwift. Dit omvat werkelijk omgevingen zoals Innsbruck en London. Maar ook de virtuele wereld van Watopia. In die werelden kun je vlakke stukken rijden en zelfs heuse klimmen doen tot aan een Franse Alpen Col! Tevens bied Zwift gestructureerde trainingsplannen. Denk daarbij een interval programma’s voor 50 minuten. Maar ook hele 6 weekse programma’s. Kortom genoeg om te doen met Zwift! Het is wel zo dat je voor Zwift een ‘prijzige’ smart trainer nodig hebt om aan de slag te gaan. Denk daarbij aan toch zo’n 500 euro minimaal. Plus een maandelijkse licentie van 14.99 euro per maand.
Rouvy is wat betreft het gebruik een tegenhanger van Zwift. Minder bekend, maar wel met een grote groep vaste gebruikers. Zwift is volledig grafisch (schermen zoals in een video spelletje), bij Rouvy fiets je in echte landschappen ,beelden gefilmd met een video camera. Dit geeft je het gevoel echt de Stelvio te beklimmen, je ziet namelijk ook echt de volledige beklimming in 1st persoon aanzicht. Rouvy heef een database van duizenden ritten van over de hele wereld. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat er soms wel eens wat kwaliteits verschil in zit, want iedereen kan beelden op de server van Rouvy kwijt. Echter Rouvy bekijkt wel al die beelden en geeft er een keurmerk aan. Ook zet Rouvy er zelf ook beelden op die tot 4k gaan, dus hoge resolutie. Je kan bij Rouvy ook tegen bots fietsen, die dan zelfs geprojecteerd worden in de echte video beelden. Deze bots kunnen bijvoorbeeld jezelf zijn, zo kan je dus een beklimming doen, die je al een aantal keer op Rouvy gedaan hebt, en al deze ritten projecteren als ghost rijders in je nieuwe rit. Dit stimuleert heel erg, om halverwege je rit te demarreren van jezelf. Rouvy kan je per maand afsluiten en kost zo ongeveer 7 euro per maand. Een premium abonnement kan je delen met 3 rijders en dan gaat de prijs per rijder flink omlaag tot 3 euro per maand bij een jaar abonnement. Een smart trainer maakt de belevenis met Rouvy wel veel beter net als bij Zwift, het hoeft echter niet, dan moet je bij een helling zelf je trainer zwaarder zetten. Rouvy kan op Win10, App IOS/Android and Apple TV draaien.
Simpel en doeltreffend. Wat volstaat is een basic indoortrainer en goed gevoel van waar je fysieke grenzen liggen. Sufferfest bied mooi gemonteerde filmpjes met daar aan gekoppeld aan doeltreffende interval trainingen. Wat kan je dan verwachten. Lekkere beats met echte wedstrijdbeelden uit het profietsen. Ken je dat gevoel als je op de bank zit dat je dan mee wil trappen met die ontspanning. Met Sufferfest kan dat. Maar of dat zo ontspannen is als op de bank…. Dat moet je zelf maar beslissen. Een kleine trailer.
Ooit begon al het indoor rijden met dit apparaat. De rollerbank. Als binnenfietsen iets met buiten fietsen te maken kan hebben qua souplesse en skills dan is het met de rollerbank. Met de komst van de moderne indoor smarttrainer is dit klassiek instrument van het wielrennen behoorlijk naar de achtergrond gegaan. Onterecht. Want als je echt uitdagend wil binnen fietsen pak dan is de rollerbank. Concentratie en buikspieren vereist. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt. Nou zeg het zelf maar.
Veel fanatieke racefietsers bezitten een fietscomputer met GPS. Inmiddels kunnen een hoop middenklasse modellen je een eerdere gereden route of een route van iemand anders binnen te laten narijden. Niet zo hip en virtueel als bovenstaande opties maar wel makkelijk en ‘goedkoop’ om te doen. Voor routes in Nederland niet erg spannend maar voor heuvel routes een leuke beleving! Hier twee voorbeelden van hoe je het kan op de courante Garmin Edge 520 en Wahoo Bolt.